Könyv: Evolution of Hominin Diets
Hublin, J.-J. and Richards, M. P. szerk. (2009). The Evolution of Hominin Diets – Integrating Approaches to the Study of Palaeolithic Subsistence, Springer Science+Business Media, New York.
A kötetben az emberi étrend mindenféle tudományterületről érkező top kutatói közölnek írásokat. A lipcsei Max-Planck Institute for Evolutionary Anthropology székhelyén rendezett konferencia 2006 májusában zajlott. A konferencia szervezőinek célja volt olyan szakembereket egy asztal mellé ültetni, akik normális esetben nem találkoznának egymással. A kötetben az étrend evolúciójának három nagy kérdésével foglalkoznak:
- húsevés: mikor kezdődött, és mikor vált intenzívvé?
- vadászati technológiák: mi a vadászat legkorábbi bizonyítéka, és hogyan fejlődött ezt követően?
- az erőforrások intenzív kiaknázása: mikor kezdődött, milyen állat- és növényfajokra terjedt ki?