Rólunk – az Archaeometria, Módszertan, Elmélet Platform

Az Archaeometria, Módszertan, Elmélet (AME) a magyar régészeti képzést és kutatást segítő, dinamikus közösségi platform. Gyors, interaktív, szakmai tudást használ és értéket teremt, de nem csak a szakmához – mindenkihez szól.

A régészet ma csomópont a tudományok útvesztőjében. Kölcsönökből él: olyan elméleteket, módszereket, technikákat és adatokat használ, melyeknek elenyésző részét hozta létre önállóan. Mégis önálló tudomány, amit a kérdései és forrásai közé font speciális kapcsolatban ismerhetünk fel. Kérdései a múlt emberére vonatkoznak, forrásai pedig az anyagi világban megőrződött tanújelek.

A régészeti gyakorlatban szinte naponta jelenik meg új adat, új eszköz, új technológia. Az újdonságok alkalmat kínálnak arra, hogy folyamatosan felülvizsgáljuk a régészeti gyakorlat, módszer és elmélet kapcsolatát a (társ)tudományok buja őserdejében. Ilyen sebességű változás mellett azonban a tudományos kommunikáció hagyományos csatornái kiegészítésre szorulnak.

Az AME ilyen kiegészítő szerepet tölt be. Lehetőséget kínál hallgatók, oktatók és kutatók közötti gyors kommunikációra: adatok és eredmények megosztására, formai és tartalmi segítségnyújtásra, akár a kutatás kezdeti lépéseitől.

Egy internetes platform kicsit átértelmezi a tudományos közösség fogalmát. A konferenciák és folyóiratok kilométerkövei között lerövidíti a távolságot, akár naponta kínál lehetőséget a publikációra, a közös munkára. Mikor adsz ki valamit a kezeid közül, ha nem az ösztöndíjad miatt kell publikálnod, ha nem a félév végére kell, hogy elkészüljön a dolgozatod, ha nem kell egy évet várni a következő újkőkoros konferenciára? Az állandó kommunikáció lehetősége válaszút elé állít. El kell döntened, hogy mit osztasz meg, mit tekintesz közkincsnek a munkádból.

Az AME használói reményeink szerint optimisták: úgy látják, a régészetet a folyamatos kommunikáció tartja lendületben. Elfogadják, hogy a tudomány művelése nyitott – nem létezik befejezett kutatás, végleg megoldott probléma. A platformot így arra használják, hogy megsokszorozzák a közös munka lehetőségét, és új közlési formákat ötlenek ki a részproblémák tárgyalásához.

A világ kíváncsi a múltjára, és kíváncsi ránk. A minimum, hogy fejlesztjük a digitális írni-olvasni tudásunkat, hiszen a világ az internetre költözött. Itt az alkalom, hogy megtanuljunk mindenkihez szólni, hogy száz oldalas dolgozatokat száz soros történetben meséljünk el, vagy videót készítsünk arról, amit előtte csak mi láttunk a szelvény mélyén.

Az AME közösségnek bárki tagja lehet azzal, hogy használja a platformot. Az egyetlen játékszabály, hogy hozzászóláskor a régészet tudományos keretrendszerében közölje gondolatait. A cél egy hasznos, naprakész, a magyar régészet munkáját és értékeit reprezentáló, inspiratív csomópont kialakítása, ahol hallgatók, oktatók, kutatók és érdeklődők egyaránt kényelmesen érzik magukat.