A rock örök és elpusztíthatatlan – kőeszközök életútja

Kőeszközök is előbukkannak majd az ELTE BTK gyepén az idei Magyar Régészet Napján. A kövek, mint lelettípus jelentőségéről készült kis flyer anyagát tölthetitek le itt. A többit személyesen a Múzeum körúton, lejjebb az ajánló szöveg.


P0034_nagy

Egy kőeszköz életútja. http://dx.doi.org/10.6084/m9.figshare.1430501 A PDF verziót ezen a linken  töltheted le, a fekete-fehér pdf verziót pedig ezen .

 

Az ELTE BTK Régészettudományi Intézete idén is csatlakozott a Magyar Régész Szövetség felhívásához és 2015. május 30-án megünnepli a Régészet Napját.

Tematikus rendezvényünk előadásainkat meghallgatva választ kaphatnak arra a sokakat érdeklő kérdésre, hogy honnan is tudják a régészek, hol kell ásniuk. A lelőhelyfelderítés sokféle módszere közül bemutatjuk, hogyan lehet alkalmazni az űr- és légi felvételek, a régi kézzel rajzolt térképek adatait, milyen műszerek segítik munkánkat, és mennyire tudjuk használni az írott forrásokat a régészeti felfedezésekhez.

A gyerekeket és a játékos kedvű felnőtteket „terepbejárás”-ra hívjuk, ahol a különböző korok különböző anyagokból készült leleteit megtalálhatják, majd utána megismerkedhetnek a tárgyak történetével és végül el is készíthetik másolatukat. Kereshetnek és felfedezhetnek őskori kincset is, történeteket hallhatnak az egykori és mostani kincsrablókról, a régészek kalandos kutatóútjairól. Természetesen az idén is lesz a kisebbeknek „leletsimogató”, talicskatoló verseny, régészeti homokozó.

Programjainkról részletesebben olvashatnak: www.regeszet.elte.hu, www.asonyomon.hu, regeszetnapja.hu

Előadások

helyszín: ELTE BTK Régészettudomány Intézet, Könyvtár, nagyolvasó

10.00–10.45. Bödőcs András: Út-hálózat csapdájában: a római kori utak felderítése
11.00–11.45. Bartus Dávid: Brigetio: egy római település felderítése és feltárása
12.00–12.45. Kalla Gábor–Bödőcs András: Tellek az űrből és terepjáróból. Iraki Kurdisztán ősi települései
13.00–13.45. Rupnik László: Archív térképek és légifotók jelentősége a régészeti lelőhelyek felderítésében
14.00–14.45. Rácz Zsófia–Koncz István: Kincs, ami nincs

Foglalkozások gyerekeknek és felnőtteknek

11.00–12.00 V. Szabó Gábor–Tarbay János Gábor: Keressünk kincset! Helyszín: Könyvtár, Bóna István-terem

10.00–11.00, 12.00–14.00, 15.00–16.00. Péró Kriszta: „Terepbejárás”, „leletsimogató”, kézműves foglalkozások, régészeti homokozó, talicskatoló verseny. Helyszín: Trefort-kert, Gólyavár mögötti terület

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *