TKO – tanulmányok a technikai viselkedés kezdeteiről

A bejegyzést nyitó fotón egy brazíliai csuklyásmajom (Sapajus libidinosus) kőeszközzel tör fel egy kemény héjú diót. A mindössze 4,2 kilogrammos állat egy három és fél kilós kavicsot használ a feladatra. (Kép forrása )

Az ütés technológiája egyaránt megtalálható számos ma élő és kihalt főemlős viselkedési tárában. Kőkori elődeink nem meglepő módon a kezdetektől fogva kőeszközöket használtak törésre és zúzásra. Más főemlősök, és egyes majomfajok szintén használnak köveket kemény héjú élelem feldolgozására, ami messzemenő evolúciós kérdéseket vet fel.

A főemlősök eszközhasználatát érdemes összevetni legkorábbi régészeti lelőhelyeink emlékanyagával, hogy megragadhassuk a technikai viselkedés megjelenését evolúciós utunk során, hogy hidat tudjunk építeni főemlőskutatás és régészet között. Mik az ütéstechnológiák anatómiai, kognitív és ökológiai feltételei? Mennyire elterjedt viselkedésről van szó a kőkori emberek és a mai főemlősök esetében? Miért vált ilyen kedvelt technikává a pattintás? Mennyire hasonlítanak a korai kőeszközök a régészeti anyagban azokhoz az eszközökhöz, amiket a mai főemlősök használnak?

A Philosophical Transactions of the Royal Society novemberi száma ezekre a kérdésekre keresi a választ; esettanulmányokat közöl, melyek messze elnyúlnak a tudományterületek közt, a tér és idő síkjain. A brazíliai csuklyás majmoktól a modern Európáig, Ausztráliáig és a Közel-Keletig, a millió éves lelőhelyektől a holocén táborokig terjednek a határok.

Az ingyenesen letölthető tanulmányokat a szerkesztők teljes joggal mérföldkőnek tartják a technikai viselkedés kezdeteinek kutatásában. Az idei év egyik legfontosabb cikkgyűjteménye.


Percussive technology in human evolution: a comparative approach in fossil and living primates 

Philosophical Transactions of the Royal Society B Volume 370 | Issue 1682 | 19 November 2015

Theme issue compiled and edited by Ignacio de la Torre and Satoshi Hirata

P0035_kep_01

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *