Csajok az őskorból: ama búvárok

Nyár, hőség – mi más esne jobban, mint egy kis strand-hangulatú antropológia a tengeri erőforrások felhasználásáról. A japán Ise-öböl környékén még ma is találunk asszonyokat, akik a tenger mélyére merülnek a ritka igazgyöngyökért. A mesterség nem meglepő módon kihalóban van, kevés fiatal japán lány bukik ma már hosszú percekre a jéghideg víz alá. Felmerül a kérdés: miért kell lánynak lennie? A végén kiderül. (A galériákban meztelen nők szerepelnek, aki nem szeretne ilyet látni, ne nézze végig).

Nagyítóval keressük a máig élő ősi mesterségeket a világban, várjuk a tippeket és írásokat antropológus olvasóinktól!

Ember és tenger kapcsolata igazán nagy múlttal rendelkezik. Ha őseink tengermelléki vándorlásait nem számítjuk, a legkorábbi kézzel fogható bizonyítékokat a dél-afrikai partok barlangjaiban találjuk meg. Itt százezer évvel ezelőtt félredobott kagylóhéjak tömege árulkodik arról, hogy a tengeri herkentyűket már a középső kőkor idején is szívesen fogyasztották; a szebb kagylókból pedig nyakláncok készültek. Az első valódi gyöngy ékszer az Emirátusok partjairól került elő, ez „mindössze” 7500 éves.

Rögtön a második helyezett Japán, itt dzsómon búvárok hoztak a felszínre gyöngyöket úgy ötezer éve. A szigetország számára az óceán ez után is ékszeresdoboz és éléskamra maradt, a női búvárok 750 körül tűnnek fel az írásos forrásokban. Az amák (jelentése: a tenger asszonya) kagylókat, hínárt és mindenféle élelmet kerestek a sekély öblök fenekén. A legértékesebb zsákmány az afrodiziákumként is tisztelt Abalone kagyló volt. Gyöngye áhított, de nagyon ritka kincs, a kagylót inkább selymes fényű háza miatt keresték.

A halászat módszere és eszközei a huszadik század közepéig változatlanok. A halászfalvak lakói évszázados tapasztalattal megtervezik a víz alatti aratás helyét és menetét (ki gondolná, a tervezés elsősorban férfimunka). Az asszonyok magukhoz veszik szütyőiket, és a fából készül dézsákat. Ezek a víz színén lebegve egyszerre merülési pontok, bólyák és tárolóedények. Hagyományos lenruhába bújnak (fundoshi), összekötik hajukat (bandanna). Övökbe tűzik a lapos, L alakú spatulát, amivel majd a sziklákhoz tapadó kagylókat fejtik le. Ezen kívül esetleg egy zsinóron lógó facsipeszt akasztanak a nyakukba, amivel az orrukat fogják be. A fülük védelmére zsírral átitatott szövetcsomókat használnak.Az amák 11 évesen kezdik nem mindennapi mesterségüket. Mire megszokják a közeget, két-három percet is kibírnak levegővétel nélkül. Átlagosan 9-10 méter mélységben dolgoznak, de extra súllyal 30-40 méterig is lemerészkednek. Egy munkafázis négy órás, ez alatt akár hatvanszor is alámerülnek, a dolgosabb napokon pedig három ilyen műszakot teljesítenek. A búvárok tehát életük jelentős részét a tengerben töltik – méghozzá meztelenül. A ruha akadályoz a mozgásban, nehéz, ráadásul vizes és hideg marad a parton, a munka szüneteiben.

Erre az időtlen képre vethetett egy utolsó pillantást Yoshiyuki Iwase. A halászfalu gyermeke egyetemi tanulmányai után visszatért szülőhelyére, és Kodak gépével a búvárok ősi módszereit örökítete meg. Képein egyébként jól megfigyelhető, ahogy az ihletett Yoshiyuki a dokumentáció közben fokozatosan az aktfotózás felé fordul.A hatvanas évektől gyökeres változások kezdődtek az amák életében. Egy japán vállalkozó, Kokichi Mikimoto kifejlesztette a mesterséges gyöngynövesztés eljárását. A kagylókba kis piszkot juttatott, amiből rövid idő alatt gömbölyű gyöngyök fejlődtek. Mikomoto kagylóit ama búvárok hozták a felszínre a művelethez, vitték vissza a víz alá, és aratták be végül termésüket.

Az gyöngyékszereket mázsaszámra lehetett eladni az európai és amerikai piacokon. A vállalkozás néhány év alatt egész birodalommá nőtt Toba város környékén, és az amák nagy része ma a Mikomoto Pearl-nek dolgozik. A cégnél a nyugati nyitáskor egyenruhát és más újításokat vezettek be, a veszélyes és kis hatékonyságú hagyományok rovására. A nagyüzemi termelés fejlődése lassan az amák munkáját is nélkülözhetővé teszi. 1956-ban majdnem húszezren éltek Japánban, 2010-ben mindössze 2174-en maradtak. A ma is aktív sellők öregszenek; szinte hihetetlen, de nem kevés kilencven éves asszony is merül még.

A tengeri sellők kultúráját nem csak Japánban ismerik. Dél-Korea 2007-ben ajánlotta, hogy a Jeju-sziget hasonló módszerekkel dolgozó búvárai az UNESCO Szellemi Kulturális Örökségét képezzék. Japán is hasonló lépésre készül: az ama életmód nemzeti kincsnek számít, festőket és költőket ihletett meg az elmúlt évszázadokban, de a mai populáris média is felkarolta a sellők témáját. Az ötvenes-hatvanas évek bizarr horrorfilmjei mellett az amák egy James Bond moziban is feltűnnek. Az Amachan tévésorozat főszereplője egy fiatal lány, aki Tohokuba költözik, hogy búvárrá váljon.A sorozat egy érdekes elemet ragad ki az ama életformából, a független nővé válás motívumát. Jöjjön tehát a magyarázat, hogy miért nők végzik ezt a kimerítő és veszélyes munkát. Az eredeti indok ma már inkább felháborító, mint logikus. Eszerint az asszonyok teste zsírosabb, ezért jobban megtartja a hőt és a levegőt, tehát alkalmasabb a búvárkodára. Az amák születésének valódi oka talán a kényszerűség lehetett. A régi halászó közösségek szinte mindent az őket körbevevő tengertől remélhettek, ezért minden dolgos kézre nagy szükség volt a vízben. A női búvárok szakmája hamar önfenntartóvá vált; erős közösséget, ha úgy tetszik, céhet alkottak, ami a függetlenség kis szigeteként emelkedett ki egy férfiak által irányított társadalomban.Dokumentumfilm egy volt ama búvárral

 

You may also like...

1 Response

  1. Titke says:

    Tisztelt Cikk író!

    Nagyon tetszett a cikke. Tudom még 2014-ben íródott ez az olvasmány, mégis megszeretném kérdezni tudna még más forrásokat javasolni további kutatásra a téma iránt ?

    Üdvözlettel: Titke

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *