Birodalmi Logiszitka: a terrakotta hadsereg születése


Imperial Logistics: The Making of the Terracotta Army

Birodalmi logisztika: a terrakotta hadsereg születése

Intézmények: UCL Institute of Archaeology, Museum of Emperor Qin Shihuang’s Mausoleum

Időtartam: 2009-

Hely: X’ian, középső Kína 

Cél: a projekt az első kínai császár, Csin Si Huang-ti (i.e. 259-210) síremlékében található terrakotta hadsereg készítésének módszereit, a sír berendezésének logisztikáját vizsgálja.

A projekt vezetője: Marcos Martinón-Torres, a régészettudomány professzora a UCL Régészeti Intézetében

Honlap: http://www.ucl.ac.uk/terracotta-army


A vállalkozás különböző tudományterületeken jártas kutatók munkáját egyesíti annak érdekében, hogy a hadsereg korának új értelmezését nyújtsa. A mikrotipológiai megközelítés mellett anyagtudományi és térszerkezeti vizsgálatok folynak, de mindenféle archaeometriai módszert alkalmaztak már (lásd korábbi bejegyzésünket itt. A projekt hosszú távon olyan általánosan bevethető módszertant szeretne kiépíteni, ami a munkamegosztás, specializáció, logisztika és a birodalmak kialakulásának vizsgálatára alkalmas az egész világon.

Mivel a csapat UNESCO világörökségi helyszínen dolgozik, a projekt az Európa és Kína közötti tudományos eszmecsere, valamint a széleskörű ismeretterjesztés zászlóját is magasra tartja. Ez is oka annak, hogy a Brit Tudományos Akadémia 2008-ban és 2012-ben az “Akadémiai Kutatás” státuszba emelte a projektet.

Magán a lelőhelyen háromszor történt ásatás: a megtaláláskor, 1974-ben, 1985-ben, illetve 2009 óta folyamatosan. A képgaléria 2012-ben készült, mikor 150 új harcost bontottak ki a kemény üledékből.


A Pit One itt tényleg kicsit olyan, mintha a seregben lennénk, az alkalmasságin






Marcos Martinón-Torres beszél a 2012-es felfedezésekről és a projektről

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *